Se alla

Åkermarken är en värdefull resurs att vara rädd om

Fredag 4 juni 2021

Linköping är en kommun som växer oerhört fort och det ökar pressen på att ta fram nya ytor för både bostäder och verksamheter.

Under flera decennier var strategin att låta kommunen breda ut sig över stora ytor som var enkla att förädla, många gånger på värdefull åkermark.

För oss inom Allians för Linköping är god åkermarken en mycket värdefull resurs som vi måste vara rädda om och därför har vi också en helt annan strategi för hur vi ska växa framöver.

Den värdefulla åkermarken i Linköpings kommun ska inte bebyggas, den ska värnas för livsmedelsproduktion. Detta har varit Allians för Linköpings ingång hela tiden.

Vi började denna mandatperiod med att rädda stora arealer av Sveriges mest värdefulla åkermark från de huvudlösa planer på byggnation av åkermarken intill Skäggetorp som beslutades under den förra mandatperioden.

Vi har fortsatt med samma inställning och avfärdat flera planer som placerat stora volymer av bostäder på vår mest värdefulla åkermark.

För att värna om den lokala livsmedelsförsörjningen har vi nu också beslutat att revidera Linköpings kommuns kost- och måltidspolicy. Det är ett dokument som långsiktigt styr kommunens strategi när det gäller upphandling av livsmedel och vi kommer att utgå från den regionala livsmedelsstrategin.

Vi gör detta för att vi vill se mer närodlat i den offentliga kosten och för att det i Linköping och Östergötland finns goda förutsättningar för produktion och förädling av mat.

Vi har redan ökat andelen lokalt och svenskt producerad mat i den offentliga kosten genom det kostavtal som beslutades av utbildningsnämnderna under förra året.

Det är ett avtal som höjer kvaliteten på maten och som samtidigt bidrar till att på sikt förbättra vår krisberedskap och bidrar till en ökad hållbarhet.

Lantbruket, landsbygden och livsmedelsindustrin är viktiga för Linköpings utveckling, tillväxt och sysselsättning. Maten från Linköping är hållbart producerad på ett sätt som är bra inte bara för människorna utan även för djuren, en aspekt som blir allt viktigare.

Allians för Linköping har ständigt jobbat med frågan om åkermark och lantbrukets förutsättningar. Vi har inte ändrat uppfattning och vi kommer fortsätta jobba utifrån denna princip.

Muharrem Demirok (C), kommunalråd, ordf. samhällsbyggnadsnämnden

Fredrik Lunden (M), ordf. arbetsmarknadsnämnden

Gunnar Broman (L), ordf. Sankt Kors fastigheter

Richard Svenselius (KD), ledamot samhällsbyggnadsnämnden