Se alla

Därför förtjänar Linköping ett bättre styre

Tisdag 7 maj 2024

Liberalerna driver en hård och konstruktiv oppositionspolitik i Linköping. Det gör vi för att få igenom så mycket liberal politik som möjligt och samtidigt stoppa alla nedskärningar inom välfärden som Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna nu genomför. På senare tid har Liberalerna fått två viktiga politiska framgångar, vilket vi är mycket stolta över.

Om vi backar bandet till hösten 2022 och förhandlingarna efter valet. Det var en turbulent tid som till slut landade i att S+M skulle utgöra ett minoritetsstyre i Linköping, vilket innebär att styret saknar majoritet i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

– Liberalerna gick tillbaka i kommunvalet av två skäl. Det ena var att Linköpingslistan uppstod efter en partisplittring. Vi hade dessutom en tuff diskussion med väljargrupper om vårt vägval för att få till en borgerlig regering. Lokalt var vi aldrig med i förhandlingarna utan där var Centern och Linköpingslistan drivande. Men tack vare att L kunde få till en valteknisk samverkan med övriga partier som stod utanför förhandlingarna kunde oppositionen få majoritet även i kommunstyrelsen, säger Åsa Wennergren, gruppledare för L och ledamot i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

motståndare till styrets nedläggningar

S+M-styret rivstartade med att lägga ner 11 förskolor och 4 skolor under stor medial uppståndelse och en opposition som var enad i kritiken av processen med undantag av Centerpartiet som visade sig vilja utgöra ett stöd till styret.

– Det är klart att vi ser utmaningar i den ekonomiska och demografiska utvecklingen framåt gällande skolan. Men på det sätt som styret gick fram i nedläggningarna utan dialog med oppositionen var vi mycket starkt kritiska till, säger Åsa Wennergren

Nästa område styret gav sig på var de mest utsatta grupperna inom social- och omsorg. Social och omsorgsnämnden brottas med stora ekonomiska underskott. Ett led i nedskärningarna och besparingarna var att avveckla verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva under stora protester. Liberalerna såg en lösning i att tillföra medel från Kommunstyrelsens resursmedel för att rädda verksamheterna.

– Genom att vi har majoritet i Kommunstyrelsen fick vi genom en enad opposition igenom ett beslut att tillföra 5 miljoner som kunde rädda Lotsen och Re-Aktiva. Då valde styret att inte genomföra ett beslut som fattats av en majoritet i Kommunstyrelsen, ett demokratiskt fattat beslut som den moderata ordföranden Annika Krutzén väljer att fullständigt nonchalera. Vi ställer oss därför frågan. Är det ett sådant styre vi vill ha i Linköping?

Liberalerna vill stärka demokratin

En hjärtefråga för Liberalerna är att stärka demokratin på alla plan. I valrörelsen och i budgeten finns förslaget om medborgarbudget med för ökat inflytande och att föra besluten närmare Linköpingsborna. Vid senaste Kommunfullmäktige hade Liberalerna ett förslag om att inrätta ett ungdomsråd kopplat till Kommunstyrelsen med en egen budget. Detta förslag avslogs av styret, som dock inte har majoritet i Kommunfullmäktige.

– Det blev en liberal vinst och ett politiskt genombrott när oppositionen efter en lång debatt samlade sig för att bifalla motionen och vann omröstningen. I media beskrevs det som att vi körde över majoriteten. Av styret beskrevs det som att vi var oansvariga och inte tog ansvar för helheten. Vilken helhet frågar vi oss? Den styrande minoritetens helhet  eller den opposition som har majoritet i Kommunfullmäktige. Det gav trots allt tydliga signaler till styret att de styr i minoritet och behöver vara mer ödmjuka. Men det viktigaste var att ungdomarna ges större inflytande över politiska beslut och ungdomsrådet blir ett viktigt tillskott vid sidan andra viktiga råd som t ex inom klimatområdet och rådet för pensionärer och människor med funktionsnedsättning som vi har i kommunen idag, säger Johan Thorén, ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige.

Ett bekvämt och förvaltande styre

När två maktpartier som Socialdemokraterna och Moderaterna styr Linköping framgår det tydligt att det blir ett upplägg där partierna både får ge och ta men med tanke på alla nedläggningar och  neddragningar inom skola och omsorg har framför allt har Socialdemokraterna fått ge bort sina viktiga ideologiska frågor inom välfärden.

– Allt detta sammantaget är därför vi i Liberalerna är kritiska till dagens styre i Linköping och anser att Linköpingsborna förtjänar ett bättre styre, avslutar Åsa Wennergren.