Se alla

Lagspel är ett måste i primärvården

Tisdag 21 augusti 2018

Olika yrkesgruppers kompetens kan utnyttjas bättre i primärvården, skriver Monika Broman (L).

I debatten om vårdens kompetensförsörjning kretsar ofta den gemensamma nämnaren kring läkartätheten, såväl när det gäller öppen- som slutenvården. Så även när det gäller primärvårdens bemanning eller för den delen när dess patientkontinuitet diskuteras. Jag skulle därför vilja riva av skygglapparna och öppna upp och nyansera debatten och lösningsförslagen.

Självklart utgör läkaren en grund och en oumbärlig spelare i sjukvårdsteamet. Läkaren diagnostiserar, ordinerar, remitterar, opererar etcetera. I ett sjukvårdsteam har alla sina uppgifter, precis som ett lag på fotbollsplanen har sina. När fotbollen rör sig över olika delar av planen blir dock olika personer i fotbollslaget aktiva. Så måste det få fungera även på vårdcentralerna. Idag möts man där ofta av sjuksköterskan som triagerar, gör provtagningar, behandlar, gör omläggningar etcetera.

Vad som däremot bör kompletteras med i högre grad i vårdteamet är fler spelare, till exempel den spelaren som behandlar personer med kriser, fobier och som lindrar oro och ångest, samtalar och lyssnar samt lär patienten att tänka nytt och förändra invanda negativa ohälsosamma beteenden. Med psykologen/beteendeterapeuten med i laget förstärks både vårdcentralens kompetens på ett för patienterna gynnsamt vis samtidigt som de övriga i vårdteamet avlastas och kan använda sin kompetens på rätt plats. Specialistsjuksköterskan (DSK) har här sin givna plats i laget. Specialistsjuksköterskan (DSK) har här sin givna plats i laget.

Fler kompetenser är fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och undersköterskor vilka slipar laget ytterligare!

Vi får inte heller vara rädda för att släppa in nya yrkesgrupper som är bra utifrån ett medborgarperspektiv.

En mångfald av kompetenser och yrkestitlar medverkar dessutom till att realisera den önskvärda ambitionen om att vårdcentralen är den vård som återfinns närmast medborgaren, och blir också det naturliga förstahandsvalet oavsett med vilket skäl man vänder sig till sin vårdgivare.

Monika Broman (L)

Toppkandidat i Landstingsvalet

Ordförande i Beredning primärvård och annan nära vård