Låt vårdcentralen få hjul
Fredag 31 augusti 2018
En rullande vårdcentralsfilial kan erbjuda vård på landsbygden och i mindre orter, föreslår Monika Broman (L).
För att skapa en mer tillgänglig vård för medborgare som har långt till närmaste vårdnav så föreslår jag införande av vårdcentralsbussar. Det är att möta patienten utifrån dennes villkor och medicinska behov. Då kan vårdcentralen komma till patienten istället för att patienten kommer till vårdcentralen. Tanken är att den rullande vårdcentralsfilialen ska köra ut och erbjuda vård en eller flera dagar i veckan, efter behov, och finnas i olika delar av en kommun eller länsdel. Det är på landsbygden och i de små orterna som denna vårdcentralsfilial ska verka.
Det måste finnas en större flexibilitet i sjukvården framöver. Vi kan inte prata om ”Nära vård”, ”Jämställd vård” etcetera om vi inte utvecklar det vidare. Vi måste göra verkstad av det vi pratar om.
På en vårdcentralsfilial ska man kunna få hjälp med såromläggningar, en del provtagningar, vaccinationer, blodtryckskontroll och mycket, mycket mer som en vårdcentral kan erbjuda idag. Då kan vi börja prata om en sjukvård som kan möta patienten nära. Man kan också bedriva uppsökande vård. I framtiden skulle man kunna ha hörselundersökningar, dietistkontakter, BVC, äldremottagning med mera i en vårdcentral på hjul. Det finns mycket som kan göras nära patienten/medborgaren.
Våra medborgare blir allt äldre och de måste bemötas utifrån sina villkor. Man ska kunna bo på landsbygden och ändå få tillgång till en ganska avancerad sjukvård både om man är ung eller äldre (årsrik). Vi har ju våra ambulanser som är som ett litet sjukhus, då ska vi också kunna sköta denna del av sjukvården på landsbygden, nära våra medborgare.
Sjukvården är till för patienten och inte tvärtom. Det är dags att tänka nytt, vi måste möta framtiden.
Den digitala vården är viktig i framtiden och kommer gynna landsbygden men det är än viktigare med den fysiska kontakten. Det ena utesluter inte det andra. Men jag tror att den fysiska kontakten är nog så viktig och här är den digitala vården ett bra komplement. Det är nu hög tid för landsbygdens medborgare, de som bor långt ifrån sjukvård att de erbjuds vård i sitt närområde om vi fortsatt ska kunna diskutera jämställd vård.
Monika Broman (L)
toppkandidat i regionvalet Linköping