Se alla

Liberalerna i Linköping vill införa medborgarbudgetar

Söndag 5 februari 2023

För oss Liberaler är frågan om medborgarinflytande en viktig del i en fungerande demokrati. Det är lätt att politiken blir en egen liten bubbla som lägger förslag och fattar beslut som man utgår från är det bästa för kommunen och dess medborgare. Ett sätt att minska avståndet är att se till att dialogen mellan medborgarna och tjänstepersoner och politiker i större utsträckning sker lokalt, på plats, så ofta det är möjligt. Forskning visar också att ett ökat deltagande från medborgare i en kommun stärker sammanhållningen i ett samhälle och hänsyn till den lokala miljön.

Under föregående mandatperiod tog vi inom Allians för Linköping initiativ till beslut om geografiska utskott. Liberalerna i Linköping vill nu gå ett steg vidare för att ytterligare stärka den lokala demokratin och införa en medborgarbudget kopplad till de geografiska utskotten.

Ett exempel på hur det kan gå till är att alla som bor inom ett planeringsområde kan vara med och bestämma vad pengarna ska användas till genom en förslagsprocess, där medborgarna lämnar sina idéer till kommunen och där förslagen sedan går att rösta på.

Fördelarna med medborgarbudgetar är flera. Möjligheten att påverka politiken är ett sätt att öka engagemanget för kommunens utveckling.  Det skapar större ansvarstagande för de som bor och verkar i kommundelarna, vilket i sig också medför ökad omsorg om densamma vilket gör miljöerna trivsammare och tryggare. Liberalerna i Linköping har därför lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att utöka medborgarinflytandet och demokratiutvecklingen i Linköping genom att ta fram en modell och införa medborgarbudgetar kopplade till kommunfullmäktiges geografiska utskott.