Se alla

Nu höjer vi ambitionerna för att fler Linköpingsbor ska nå egen försörjning

Att inte ha ett jobb begränsar livschanserna och drömmarna hos många Linköpingsbor. För många är möjligheterna till jobb stora men för andra har situationen förvärrats. Linköping har fått en allt mer tudelad arbetsmarknad. Hela staden drabbas av ett samhälle som dras isär. Det ligger i allas intresse att utvecklingen vänds.

Arbetet mot arbetslöshet och segregation handlar om dagens vuxna och dagens samhälle, men också om vår framtid. Föräldrars arbetslöshet tär på nästa generation. Att föräldrar vaknar upp på morgonen och går till ett jobb ger hela familjen bättre ekonomi och goda rutiner, men troligen ännu viktigare, förutsättningar för framtidstro. Om föräldrar länge står utan jobb riskerar barnen tappa motivationen att gå till skolan och förlora tron på framtiden.

För oss i Liberalerna är målet att alla barn ska ha en förälder som varje morgon går till arbete, praktik eller studier. På så vis skapar vi framtidstro till unga och minskar utanförskapet för vuxna. Många av dem som i dagsläget är beroende av bidrag från kommunen har både vilja och ambition att stå på egna ben. Det som saknas är rätt förutsättningar.
Arbetsmarknadsarbetet i Linköpings kommun har skalats upp väsentligt under det senaste året i ett närmast unikt tempo. Exempel på detta är Jobbslussen som startats under våren och som innebär att hundratals människor får handledning, stöd och praktik, just för att närma sig ett riktigt jobb. Det har även gjorts en översyn av Jobb- och kunskapstorget. Resultatet av detta är att Linköpings kommun har större förmåga att arbeta med aktiva insatser än på mycket länge. Trots det har vi lång väg kvar för att nå våra mål.

De befintliga insatser och samarbeten som finns idag tar oss en bit på väg. Men det räcker inte. För att alla barn ska ha en förälder som varje morgon går till arbete, praktik eller studier krävs bland annat:
– Nya samarbeten med branscher där det finns arbetskraftsbrist och där ett framtida jobb kan finnas.
– Att kommunala verksamheter organiserar sig så att professioner som lärare och undersköterskor får göra det de är utbildade för och fler enkla jobb kan skapas.
– Ett nytt etableringsteam som tidigt jobbar med Arbetsförmedlingen för att minska tiden från nyanländ till nyanställd.
De stora satsningar vi gör på ett Linköping i arbete är nödvändiga för att alla linköpingsbor ska få förutsättningar att stå på egna ben. Med höjda ambitioner ökar vi människors frihet och möjlighet att själva bestämma över sina liv.

Daniel Andersson
Gruppledare och kommunalråd (L)

Christer Mård
Arbetsmarknadsansvarigt kommunalråd (L)

Karin Granbom Ellison
Bildningsnämndens ordförande (L)