Påstridiga föräldrar i skolan ett arbetsmiljöproblem
Tisdag 12 januari 2021
Brister i respekt för skolans personal är ett reellt problem. Vi har ett omfattande behov av att förbättra studieron i skolan, detta bekräftades nyligen av Skolinspektionen.
Arbetsmiljöarbetet är centralt. Den viktigaste orsaken till att många lärare väljer att lämna yrket är brister i arbetsmiljö och villkor. I detta ligger också problemet med hot och våld mot skolans personal, lärare och rektorer. Detta är helt oacceptabelt.
Fyra av tio rektorer har utsatts för hot eller våld på sin arbetsplats. Var fjärde lärare har utsatts för hot och våld på sin skola det senaste läsåret. För några dagar sedan lyfte Roger Haddad detta i en riksdagsdebatt mot utbildningsministern med krav på åtgärder för att stoppa utvecklingen. Föräldrar måste ta ett kliv tillbaka. Samhället ska stå bakom lärarna.
Till skillnad från regeringen anser vi inte att skollagen är tydlig om att det är läraren som bestämmer i klassrummet. Det behöver uttryckligen slås fast. Så länge vi har en skollag och en läroplan där det står att elever ska ha inflytande över undervisningen, kring upplägg, arbetsformer och utvärdering, så kommer problemet finnas kvar. Det har även framkommit att föräldrar använder sina yrkestitlar och status för att påverka. På en kommunal skola i Kiruna utövade föräldrar påtryckningar för att läraren inte skulle undervisa vissa ämnen. På den muslimska friskolan, där tidigare ägaren har koppling till islamistisk extremism, Römosseskolan i Göteborg, bedrev man efter krav från föräldrar könsuppdelad undervisning i 22 år, helt i strid med skollagen.
Vi har bekymmer med att elever hotar lärare, men påstridiga föräldrar är ett stort problem. Det gäller undervisningens upplägg, beslut om ledighet, beslut om disciplinära åtgärder eller kanske vanligast, betygssättningen. På en kommunal skola i Stockholm utsattes en lärare för stryptag av en vårdnadshavare som var missnöjd med det betyg barnet fick.
Svaret från utbildningsministern är, och har varit under lång tid, att lärare och rektorer måste få stöd, något vi inte sett skymten av. Det stödet anser vi Liberaler måste vara en ändring i Skollagen. Vi kan inte höja läraryrkets status om vi har en lagstiftning som är otydlig, skolmyndigheter som barn-och elevombudet som bedriver skadeståndsprocesser mot huvudmän men i praktiken mot enskilda lärare som ingriper mot ordningsstörningar.
Vi måste stoppa direktanmälningarna till Skolinspektionen och ändra anmälningskedjan. Kränkhetskulturen måste stoppas, regeringen måste tillsätta en ny utredning här. Sammantaget bidrar detta till att lärarnas och skolledarnas auktoritet kraftigt undermineras i skolan.
Detta drabbar kunskapsuppdraget och inte minst resulterar det i att eleverna inte får den undervisning de har rätt till. Om de bästa och erfarna lärarna flyr skolan får vi ett ännu större problem med fler obehöriga lärare, oerfarna lärare, vikarier, eget arbete och en sämre undervisning, det har vi inte råd med.