Se alla

Sjukvård i Region Östergötland

Tisdag 3 maj 2022

Liberalerna arbetar för varje individs frihet och möjlighet att förverkliga sina drömmar. Var och en av oss har rätt till god sjukvård och omsorg, så att möjligheterna blir så goda som möjligt att leva ett gott liv.

Liberalerna i Region Östergötland arbetar målmedvetet för att skapa en värdig vård för äldre, bland annat har vi drivit på för att införa Äldremottagningar på alla vårdcentraler i länet. Alla äldre och sköra bör få tillgång till den extra omsorg och anpassning som de behöver på sin vårdcentral. Man ska kunna leva livet, hela livet.

Liberalerna arbetar för att förstärka vårdcentralernas resurser så att alla som önskar ska få tillgång till en fastläkare/ husläkare som har tid att ta hand om sina patienter. Det skapar kvalitet och kontinuitet.

Den psykiska ohälsan bland våra barn och unga är ett hot mot deras framtidsutsikter. Vi måste ge dem rätt verktyg för att hantera livets upp- och nergångar. Genom att lära sig strategier för att ta sig igenom svåra perioder och dåligt mående får de tillbaka makten över sin tillvaro och sitt liv. Egenmakt är frihet.

Vi människor behöver känna tillhörighet, vara behövda och få delta i sociala sammanhang. Ofrivillig ensamhet behöver tas på stort allvar. Det är lika ohälsosamt som rökning men det finns goda exempel på lösningar. Liberalerna vill förstärka regionens samverkan med civilsamhällets organisationer och se till att göra skillnad på riktigt.

Liberalism och jämställdhet går hand i hand. Liberalerna kan inte acceptera en obalans, där kvinnors hälsa, mående och sjukdomar inte får sin rättmätiga prioritering i vården.

I utvecklingen av framtidens vård står de sjukdomsförebyggande insatserna i centrum. Med egenvård och digitala hjälpmedel kan man behandla och ligga steget före. Det minskar lidande och sparar på vården. För att vårdresurserna ska räcka i framtiden är det viktigt att kärnverksamheterna prioriteras. Liberalerna vill förhindra skatteslöseri. Varje skattekrona ska värnas och användas där den gör mest nytta.

Liberalerna arbetar också engagerat med folkhälsofrågor. Här finns många viktiga områden för att utveckla Östergötland i rätt riktning och att invånarna hittar till en sund och hälsosam livsstil.