Se alla

Till minne av Rolf Wirtén

Torsdag 23 februari 2023

Som framgått av bl.a. Corren (tisdag 21/2) så har Rolf Wirtén gått bort i en ålder av 91 år. Rolf Wirtén var så välkänd att han egentligen inte behöver någon närmare presentation. I korthet kan dock nämnas att Rolf var riksdagsledamot för Folkpartiet 1966-1983 och innehade flera ministerposter 1978-1982. För den breda allmänheten blev Rolf Wirtén under ministertiden kanske mest känd för skatteuppgörelsen med socialdemokraterna. Sent på natten/tidigt på morgonen efter uppgörelsen, kommenterade Rolf Wirtén, på en fråga från journalisterna om hur natten hade varit: ”Den har varit underbar”.

För östgötarna blev Rolf Wirtén mest känd som landshövding i Östergötland 1986-1995. Efter landshövdingetiden valde Rolf och hans hustru Gunvor att stanna kvar i Linköping och bosätta sig här.

Det gjorde det också möjlighet för oss i Folkpartiet (senare Liberalerna) i Linköping att ha kontakt med honom, t.ex. vid några möten med lokalavdelningen.

Jag tänker t.ex. på den kväll i Wavrinskysalen vid Snickaregatan, som Rolf var inbjuden till i egenskap av ordförande i den s.k. naziguldskommissionen, som hade till uppgift att undersöka vad som hade hänt med judiska tillgångar, som hade kommit till Sverige vid tiden för Andra världskriget.

Vi minns Rolf Wirtén som en fin människa och en god representant för vårt parti.

Bengt Olsson

ordförande i kommunföreningen 1997-2003