Se alla

Tryck tillbaka hedersförtrycket

Onsdag 11 oktober 2017

Kan du tänka dig en vardag där tvingas avstå vänner eller kärlek för att skydda familjens heder, att inte själv få bestämma vilka kläder du ska bära eller vad du ska bli i framtiden. En situation där makten att bestämma över ditt eget liv har tagits ifrån dig, oftast av din egen familj, släktingar och närstående. Unga flickor är särskilt utsatta, men även pojkar och unga män drabbas.

Hedersrelaterat våld kommer i olika former. Från vardagliga former som rör kontroll över klädval till den mest extrema formen som resulterar i dödligt våld. Hedersförtryck tar ifrån unga människor deras mest grundläggande mänskliga rättigheter och rätten att bestämma över sitt eget liv! Den som öppet utmanar eller trotsar släktens normer anses dra skam över hela familjen och riskerar att straffas fysiskt.

Mycket har hänt sedan hedersförtrycket började diskuteras. Fler blir medvetna om vad som försiggår i hem och i skolor här i Linköping. Men avståndstagandet måste bli ännu tydligare och mycket mer måste göras!

Könsstympning, barnäktenskap, våld är brott som ökat kraftfullt den senaste tiden enligt siffror som presenterats. Att skapa en förståelse för hur omfattade hedersvåldet är idag i Sverige, och här i Linköping är givetvis viktigt. Allt viktigare är det att öppna ögonen och aktivt försvara friheten, för alla! Att medge att hedersförtrycket existerar är inte nog. Nu måste vi tillsammans utmana och trycka tillbaka hedersförtrycket! Grundläggande mänskliga rättigheter ska vara den rådande normen i Sverige, och den ska gälla för alla.

Daniel Andersson Kommunalråd (L)