Vem avgör vad som är konstruktivt?
Tisdag 13 juni 2023
Svar på Christian Gustavssons ledarkrönika ”Skrik har ersatt samtal i Linköpingspolitiken” (5/6):
2006 gick jag in i politiken med tankar och idéer om förändring av politiken och för att göra skillnad. Det är något som lever kvar än i dag även om vi liberaler nu befinner oss i opposition i Linköping.
Att som Christian Gustavsson i Correns ledarkrönika påstå att vi inte skulle bedriva en konstruktiv oppositionspolitik finner jag mycket anmärkningsvärt. Vem avgör vad som är konstruktivt? En tidigare kommunpolitiker för moderaterna?
Intressant beskrivning av Centerpartiet som en konstruktiv opposition och ett statsbärande parti. Betyder det att övriga oppositionspartier som inte alltid röstar med styret och har andra förslag på lösningar inte är konstruktiva? Att politiken har förändrats hoppas jag verkligen. Annars vore det väl konstigt. Den politik där antingen sossar eller moderater fanns på olika sidor i politiken har ersatts med sju oppositionspartier som har olika svar på väljarnas frågor. Som oppositionsparti är det vår skyldighet att försöka få igenom den politik som våra väljare har prioriterat. Att det inte är samma politik som den vars parti Gustavsson företräder är väl knappast någon nyhet för någon.
Några exempel från sammanträden i kommunstyrelsen (KS). Utifrån ett demokratisk perspektiv föreslog vi liberaler att alla partier som är representerade i kommunfullmäktige bör ha en representant i det politiska trygghetsråd som Niklas Borg (M) inrättat. Alla företrädare för oppositionspartierna röstade för med undantag av Lars Vikinge (C). För att få en större delaktighet och bättre kunna företräda Linköpingsborna föreslog vi att även ersättare i KS ska få delta på förberedande möten. Det röstade alla oppositionspartier ja till med undantag av Centerpartiet. På det senaste sammanträdet ansåg vi att styrets förslag på nya avgifter till Kulturskolan inte hade tagit hänsyn till ensamstående föräldrar med flera barn utan endast till de som tjänar under prisbasbeloppet och därför yrkade vi på återremiss för att justera detta. Det röstade Centerpartiet nej till. Är det det som är att vara ett konstruktivt parti?
I skolan lär vi våra elever bland annat hur man skriver krönikor. Krönikans rubrik skall enligt Skolverket ”vara slagkraftig och väcka uppmärksamhet” – check på den. ”I texten kan eleverna också visa att de kan skilja fakta från värderingar” – nja, här blir det svårare. ”Som lärare vill man gärna veta var eleverna (och i det här fallet betald krönikör i Corren) hämtat sin information ifrån” – det skulle även jag vilja veta?
Åsa Wennergren (L), gruppledare