Se alla

Onödig bryggjakt

Torsdag 8 februari 2018

Bygg- och miljönämnden i Linköping har beslutat att man ska genomföra en så kallad tillsyn över bryggor som ligger i Stångån, mellan Roxen och Landeryd.

Man ska se till att ett antal privata bryggor tas bort och att strandlinjen inte privatiseras. Här lägger kommunen ned stora resurser på en kontrollverksamhet, där man nogsamt via historiska foton ska sluta sig till om den aktuella bryggan fanns på plats 1975 eller inte, det året infördes nämligen strandskyddsreglerna.

Onödiga åtalsanmälningar

Man tittar även på huruvida gräset utanför den egna tomtmarken klipps i för hög utsträckning så att den kommunala marken därmed privatiserats. Nämnden har tagit till storsläggan och åtalsanmält ett 20-tal personer för att de lagt ut bryggor i ån och nu ska man inleda krångliga förvaltningsprocesser för att få bort andra bryggor. Man kan fråga sig om inte åklagarmyndigheten har viktigare ärenden att hantera i dessa tider.

Miljöbalken

Nämndens agerande i detta ärende bygger på en rigid bokstavstolkning av Miljöbalken. Syftet med lagrummet i Miljöbalken är att säkra allmänhetens tillträde till bland annat Stångåns strandlinje. Bryggor kan mycket väl vara en möjlighet för allmänheten att få just tillträde till strandlinjen. Bryggorna kan användas för såväl bad som fiske. Problemet är inte att det lagts ut ett antal bryggor på kommunal mark. Problem uppkommer om de privatiseras. Der är faktiskt två olika saker.

Ingen trängsel på bryggor

Istället för att lägga en massa resurser på denna tillsyn borde man erbjudit alla att ha kvar bryggorna mot att man skyltade bryggan som allmänt tillgänglig. Då kan den nyttjas av såväl bryggans ägare som av allmänheten. På så sätt undviker man de helt onödiga konflikter som byggnämnden nu dragit igång. Det är sannerligen ingen trängsel på dessa bryggor. För det mesta ser man ingen som nyttjar bryggorna, så varför bråka?

Gräsklippning

Vad sedan gäller privatisering av kommunal mark genom gräsklippning är nämndens fokus felaktigt. Problemet är inte att tomtägare håller snyggt på kommunal mark utanför den egna tomten. Om det inte görs växer sly upp på ett par år som hindrar såväl framkomlighet som siktlinjer mot vattnet. Nej, problem uppstår om den privata tomtmarken inte är avgränsad med staket eller häck så att man tydligt kan se var den privata marken slutar och var man kan promenera. Där det saknas staket eller häck kan kommunen be att tomtägaren sätter upp en sådan markering.

Bygg ut strandpromenaden

Detta ” tillsynsärende” handlar ytterst om hur man som kommun ska se på sina medborgare. Ska man resonera sig fram till lösningar i samförstånd eller ska man hårdra lagstiftningen i syfte att statuera exempel. Det handlar om vilken typ av kommun vi vill att Linköping ska vara.

Avslutningsvis kan det vara dags att bygga ut gång och cykelvägen så att man kan ta sig på bägge sidor om Stångån mellan Tannefors och bron vid Vårdsbergsvägen.

 

Michael Cocozza
kandidat (L) i årets kommunval