Se alla

120 MILJONER SKA STÄRKA ARBETSMILJÖN I SKOLAN

Måndag 23 april 2018

Liberalerna vill ta krafttag för att förbättra arbetsmiljön i skolan och förskolan. Det sker genom att budgeten kommande mandatperiod ska utökas med 120 miljoner kronor. I dialog med lärare förskolelärare, rektorer och förskolechefer ska resurserna användas till mer tid för undervisning och mer tid för barnen i förskolan.

Linköpings kommun kommer under de kommande åren behöva anställa mycket personal i skola och förskola på grund av ökade barn- och elevkullar. Det politiska ansvaret handlar om att säkerställa att kommunen är en attraktiv arbetsgivare och ligger i framkant när det gäller skolutveckling. Liberalerna vill satsa på att förbättra arbetsmiljön för lärare och personal i förskolan.

– Om vi skall få fler att vilja utbilda sig till lärare, förskollärare och barnskötare måste vi investera för framtiden. Vi behöver också lyssna på den personal som arbetar i våra verksamheter. Vi behöver se över vilka krav som ställs och utifrån den kunskapen inrätta tjänster som avlastar lärarna. Min egen erfarenhet som lärare och rektor visar att mentorskapet har blivit mycket mer omfattande de senaste åren, säger Åsa Wennergren (L), ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och etta på Liberalernas lista till Kommunfullmäktige.

– Hur man väljer att organisera arbetet kan se olika ut i olika verksamheter och skolformer, men budskapet från oss Liberaler är tydligt; lärare skall ges mer tid att undervisa och därför behöver de avlastning från uppgifter som inte har med undervisning och elevens kunskapsutveckling att göra

Tjänstemännen i Barn- och ungdomsnämnden har varit framgångsrika i att sätta Linköping på kartan som en kommun i framkant med en tydlig förankring i forskningen. En nyligen publicerad avhandling vid Göteborgs universitet visar att det är svårt att förena mentorskap med undervisning.
– Vi vet att det är för få som söker sig till våra lärarutbildningar. Flera undersökningar visar att lärare hoppar av läraryrket bland annat på grund av stress. Om man frågar en lärare vad som fick dem att välja yrket, svarar en majoritet av dem att det framför allt var undervisningen som lockade, säger Åsa Wennergren.

Liberalerna vill också utöka resurserna i förskolan.

– Det har nyligen fattats ett beslut om utökad vistelsetid för barn som har föräldraledighetsplats, arbetslöshetsplats eller allmän förskoleplats. Nu måste vi också tillföra resurser så att personalen får mer tid för varje barn. Det är också viktigt att förskollärarna får den pedagogiska utvecklingstid som de behöver i sitt nya uppdrag

Liberalernas skolsatsning innebär en utökning av budgeten för Barn- och ungdomsnämnden och Bildningsnämnden på 120 miljoner under kommande mandatperiod. Det skulle exempelvis kunna innebära att 120 heltidmentorer och att mer personal i förskolan kan anställas.

– Linköpings kommun har den senaste femårsperioden inom den kommunala verksamheten gått med ett totalt överskott på drygt 1,4 miljarder kronor eller 296 miljoner per år. Kommunen har även välskötta bolag som genererar årliga överskott. Det finns ekonomiskt utrymme för att satsa på skolan och det, anser vi Liberaler, är en viktig investering i barn och unga, i läraryrket och Linköpings framtid, säger Gustaf Appelberg (L), ersättare i Kommunstyrelsen och toppkandidat på listan till Kommunfullmäktige.