Se alla

350 MILJONER EXTRA TILL NYA JOBB I LINKÖPING

Måndag 14 maj 2018

Den nya ledningen för Liberalerna Linköping vill, mot bakgrund av kommunens starka ekonomi, utöka budgeten för att investera i en god utveckling inom en rad viktiga samhällsområden kommande mandatperiod. Resurser läggs på konkreta åtgärder inom skola, arbetsmarknad, integration av nyanlända, omsorg, äldreomsorg, kultur och idrott. Sammantaget är det en stor satsning på att göra Linköpings kommun till en attraktiv arbetsgivare och skapa fler jobb i Linköping.

Det övergripande temat för satsningen som omfattar 350 miljoner kronor omfattar:

– 120 miljoner satsas på skolan genom att avlasta lärare med nya stödtjänster och mer personal i förskolan.

– 120 miljoner satsas i en ny arbetsmarknadsmodell som skapar 1 000 nya jobb för nyanlända som sätts i arbete istället för bidragsberoende. Viktiga delar är ökad kommunal styrning, integrerat i upphandlingsstrategi och etablering av ett kommunalt bemanningsföretag.

– 60 miljoner satsas på omsorg och äldreomsorg för öka att antalet tjänster inom handläggning inom socialtjänsten, nattbevakning inom äldrevården, mer av lagad mat på boenden. I satsningen ingår också ökade resurser för fritids- och kulturaktiviteter inom habilitering.

– 30 miljoner går till ökad trygghet och ordning genom fler ordningsvakter och väktare.

– 10 miljoner satsas inom kulturen på ökat produktionsstöd till lokala kulturarrangörer, mer resurser till Kulturskolan och en satsning på Gamla Linköping

– 10 miljoner läggs inom idrotten för att finansiera och stärka det nya stödsystemet för föreningslivet.

 

Gustaf Appelberg (L), ledamot av Kommunstyrelsen och toppkandidat i kommunvalet:

– Linköping har en god ekonomi. Liberalerna vill använda det ekonomiska utrymmet som finns till fler jobb inom förskolan, skolan, ordning och etablering av nyanlända. Ska vi även bygga en attraktiv stad räcker det inte med bostäder, jobb och skola, vi måste bygga ett rikt kultur-, fritids- och nöjesliv också. Annars trivs vi inte.

Michael Cocozza (L), ekonomisk talesperson och kandidat i kommunvalet:

– Det är bättre att kommunen satsar på fler jobb inom den kommunala verksamheten än att man fortsätter att bygga på upp substansen i de kommunala bolagen och placeringsportföljen. Pengarna ska jobba i Linköping och inte på fjärran kapitalmarknader.

Åsa Wennergren (L), etta på listan till kommunvalet och talesperson för Liberalerna i skolfrågor:

– Vi har tidigare presenterat ett förslag på att tillföra 120 miljoner kronor extra för att klara av att säkra arbetsmiljön inom skolan genom att ge lärare mer tid för undervisning och öka personaltätheten i förskolan. Det handlar om att göra Linköpings kommun till en attraktiv arbetsgivare där arbetsmiljö står i fokus.

Thomas Bystedt (L), ordförande i Omsorgsnämnden och talesperson i omsorgsfrågor:

– Liberalerna vill höja ambitionerna inom omsorgen och äldreomsorgen. Det behövs fler personer som arbetar för att ge ökad trygghet och högre kvalitet till äldre och inom omsorgen.

Johan Thorén (L), ledamot i Kultur och Fritidsnämnden och talesperson i idrottsfrågor:

– Vi i Liberalerna har drivit på att få fram ett nytt stödsystem för föreningar kopplat till grundverksamhet, utvecklingsområden samt mötesplatser och anläggningar. När det är på plats vill vi med extra medel säkerställa att systemet får en god finansiering till nytta för föreningarna och kommunen.