Se alla

Anpassa vården för den årsrika!

Monika Broman (L) skriver om Äldremttagningar på våra Vårdcentraler

Onsdag 23 maj 2018

Anpassa vården för de årsrika!

Varje vårdcentral ska ha en egen äldremottagning, är ett av Monika Bromans förslag i en debattartikel som publicerats i Corren.

Vården måste anpassas mer till de årsrika (äldre) invånarna. Idag finns barnavårdscentraler och ungdomsmottagningar, men inte särskilt många äldremottagningar. Det trots att 25 procent av vår befolkning är 65 år eller äldre, så det är hög tid att även denna grupp får ett mer anpassat mottagande hos vården. Jag kommer, om jag får väljarnas förtroende i höstens landstingsval, att arbeta för att varje vårdcentral ska ha en egen äldremottagning där årsrika personer ges extra tid för frågor och läkemedelsgenomgångar samt där särskild kompetens finns om åldrande och dess sjukdomar.

Jag brukar sammanfatta min vision under devisen ”en värdig vård för äldre”. Vi måste också på allvar börja prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig bland våra äldre. Lösningar inom vården för att bemöta problematiken ligger i att lyfta ut delar av psykiatrin till vårdcentralerna så det blir ett mer naturligt inslag i vården. Man ska inte behöva söka till sjukhuspsykiatrin så fort man mår dåligt. Fler psykologer, kuratorer och beteendevetare på vårdcentralerna behövs. När det gäller ensamheten som också eskalerar bland våra årsrika invånare så vill jag bland annat öppna upp för volontärer i vården. Medmänniskor som kan göra långtidsinliggande patienter sällskap och bara finnas där för att prata och umgås med de som önskar. Detta är särskilt viktigt i den palliativa vården (vård i livets slutskede). Ingen ska ofrivilligt behöva dö ensam. Att vården blir mer individanpassad överlag måste prioriteras, främst när det gäller de äldre invånarna.

De allra sköraste patienterna skulle exempelvis behöva hembesök av läkare i högre grad. Liberalerna arbetar också för att alla som vill ska kunna ha en fast husläkare som har det övergripande och samlade ansvaret för sina patienters vårdkontakter. Detta är extra viktig för de äldre personer som är multisjuka. Liberalerna värnar individens frihet och värdighet, även på ålderns höst. Monika Broman (L) ordf beredning primärvård kandidat i landstingsvalet 2018