Se alla

Äntligen mottagningar för de äldre

Tisdag 19 januari 2021

Lika självklart som det är med barnavårdscentraler och ungdomsmottagningar ska det vara med äldremottagningar, anser Monica Broman, liberal regionpolitiker.

När krämporna blir fler och receptlistorna längre, är en fast läkare och vårdkontakt extra viktigt. Vägen genom livet är knappast rak och enkel, men med rätt stöd och hjälp klarar vi lättare av att hålla kursen. Det är därför så viktigt att dessa särskilt anpassade mottagningar för äldre nu ska bli verklighet på Östergötlands samtliga vårdcentraler (VC).

Barnavårdscentraler och ungdomsmottagningar är idag självklara. Redan 1937 fattade riksdagen beslut om att små barns hälsa skulle vara en uppgift för samhället. 1938 började barnavårdscentraler inrättas. Det borde vara lika naturligt som självklart att det också finns Äldremottagningar, vilket vi liberaler har kämpat för i många år.

Koalition för Östergötland har arbetat fram ett förslag om ett ”Särskilt mottagande för äldre personer och personer med komplexa vårdbehov”, beslutat av Hälso- och sjukvårdsnämnden i november 2019. Med andra ord vad vi i vardagstal kallar Äldremottagningar. Äntligen.

Ett anpassat och sammanhållet omhändertagande, vad betyder det egentligen?

Det innebär att vårdcentralen ska identifiera personer med extra komplexa vårdbehov på grund av ålder och sjukdomsbild och anpassa sig lite extra för deras behov, så att äldre eller årsrika också kan få tillvaron att fungera.

Det innebär bland annat:

– ett separat telefonnummer utan knappval med minst en timmes telefontid per dag

– en fast läkarkontakt och vårdkontakt i en miljö anpassad till den årsrikes behov

– extra stöd för att klara egenvård och andra insatser

– regelbundna läkemedelsgenomgångar

– upprätta en vårdplan och ett teambaserat omhändertagande

– aktivt samarbeta med kommunen kring sjuka årsrika personer

– erbjuda hembesök vid behov

Under 2021 ska detta bli verklighet på alla Östergötlands vårdcentraler, både de privata och de regiondrivna. Med allt extra arbete som pandemin orsakar kan det bli en utmaning, men att det är en viktig och efterlängtad verksamhet råder det inget tvivel om.

Antalet personer över 80 år kommer att öka mycket kraftigt under de kommande tio åren. Det vet vi sedan länge och det vill vi i Liberalerna planera och ta höjd för. Med rätt anpassning och stöd kan livet levas både gott och självständigt högt upp i ålder. Det är inte mer än rätt att vi driver på så att sjukvården och resten av samhället anpassas så att vi alla oavsett ålder kan leva livet hela livet.

Monika Broman (L), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland
Liberala Seniorer i Östergötland