De vill riva planket runt slottet
Torsdag 23 augusti 2018
Öppna upp slottsträdgården i Linköping. Det går Liberalerna till val på. Samtidigt sjösätter samhällsbyggnadsnämnden en utredning om stadens parkmiljöer.
Liberalernas Gustaf Appelberg och Carl-Fredrik Ideström påpekar att slottsträdgården visserligen ligger på statlig mark, men de vill att kommunen utreder möjligheten att öppna upp parken.
– Det här området skulle verkligen kunna öka Linköpings attraktionskraft, om man kunde sitta vid slottsdammen. Det finns exempel på andra städer som har en öppen slottspark, Västerås, Örebro och Uppsala, noterar Carl-Fredrik Ideström.
Liberalerna menar allvar och har med hjälp av en arkitektbyrå tagit fram en planritning på hur en öppen park skulle kunna se ut. De vill ha nya grusgångar utanför som ansluter till gångarna inne i trädgården. I södra delen mot Storgatan tänker man sig en av flera entréer, med ett glasskafé, uteservering och kiosk. Från biblioteket tänker man sig två entréer där man också lyfter fram fruktträden som i dag står i snår av lövsly och ogräs. Det kan enligt förslaget bli en lek- och en fruktlund.
– Serveringen skulle kunna drivas av Slotts- och domkyrkomuseet som inte är så synligt i Linköping. Och man kan lyfta fram delar av Linköpings historia som för många är okänd, säger Gustaf Appelberg.
Nu finns redan planer på att utreda stadskärnans parkmiljöer, varför går ni fram med det här som en valfråga?
– Vi har identifierat den här frågan i vår enkät till Linköpingsborna i våras. Vi tror att invånarna vill se en öppen park här, säger Gustaf Appelberg och Carl-Fredrik Ideström.
Med anledning av att staden förtätas utreder kommunen parkmiljöerna för se var parkerna kan utvecklas.
– Utredningen får visa om slottsträdgården ska finnas med där. I så fall får vi det med Fastighetsverket som vilken annan fastighetsägare som helst, säger Jonas Sjölin på stadsmiljökontoret.
Anders Glassel, kulturarvsspecialist inom landskap och park på Statens fastighetsverk, låter luttrad när vi når honom. Att öppna trädgården permanent är inte aktuellt. Linköpings slottsträdgård skiljer sig från de andra, nämnda städernas:
– Senaste månaderna har jag svarat på två insändare i Corren. Jag hänvisar till vad jag redan har sagt. Vi vill bevara trädgården som troligtvis alltid har varit privat och har sitt ursprung i den medeltida biskopsgårdens/borgens trädgård. Men vi vill gärna öppna den för visningar oftare, säger Glassel.
I insändarsvaren noterar han också att den norra delen av Kungsträdgården, närmast stadsbiblioteket, är öppen för allmänheten: – I denna del av parken restaurerar Statens fastighetsverk just nu den gamla fruktträdgården, skriver Glassel.