Se alla

Det finns fortfarande möjlighet att träna

Onsdag 13 januari 2021

”Verksamheten var inte upphandlad enligt regelverket”, förklarar fyra företrädare för Liberalerna i Linköping.

I insändaren ”Varför lades träningsmöjligheterna ned?” (2/1) ställer undertecknaren frågan om varför Social- och omsorgsnämnden fattat beslut om att lägga ned träningsmöjligheterna för funktionshindrade på Friskis & Svettis.

Samverkansavtalet med Funktionsrätt Linköping och Friskis & Svettis har funnits under en längre tid. I december 2019 beslutande Social- och omsorgsnämnden att säga upp avtalet bland annat på grund av att verksamheten inte var upphandlad enligt regelverket. Då avtalet skrevs för flera år sedan fanns inte så många andra alternativ som det finns idag.

Det stämmer att vi Liberaler värnar om funktionshindrades möjligheter till ett bra liv där även möjligheter till träning ingår. Personer med funktionsnedsättning har samma rätt som andra till hälsa och välbefinnande. Vi har varit pådrivande vid flera viktiga reformer för personer med funktionsnedsättning. Samtidigt måste vi följa den lagstiftning som finns inom upphandlingsområdet där beslut har fattats i demokratisk ordning.

Vi stödjer på flera sätt fritidsaktiviteter till personer med funktionsnedsättning. Därför gör kommunen flera insatser för att erbjuda och stimulera till friskvård och hälsofrämjande insatser.

I avtal för rehabiliteringsinsatser som erbjuds för personer som tillhör LSS personkrets erbjuds gruppträning exempelvis i form av gymträning och bassängträning. Gruppaktiviteter erbjuds tre gånger per vecka och anpassas efter målgruppens behov. Minigym finns på sex platser i kommunen. Dessa finns på servicehus och gruppboende.

LeanLink LSS funktionsstöd har i uppdrag att anordna olika typer av fritidsaktiviteter riktat till personer med funktionsnedsättning. Många av aktiviteterna är inriktade på fysisk aktivitet och friskvård. Kultur- och fritidsförvaltningen ger bidrag till ett stort antal olika idrottsföreningar utifrån kommunens idrottspolitiska program där en av de prioriterade grupperna är personer med funktionsnedsättning.

I beslutet som togs av nämnden ingår även ett uppdrag att göra en översyn av det som kommunen erbjuder idag och återkomma till nämnden. Då finns möjlighet att utveckla de olika alternativen.

 

Åsa Wennergren (L), kommunalråd
Thomas Bystedt (L), ledamot i Social- och omsorgsnämnden
Anki Åkerbjörk (L), ersättare i Social- och omsorgsnämnden
Mats Lowén (L), ersättare Social- och omsorgsnämnden