Se alla

Liberalerna Linköping vill att det byggs ett kommunalt idrottsgymnasium med starkt varumärke för att stärka Linköping som en utbildnings och idrottstad

Fredag 29 juni 2018

Liberalerna Linköping vill att det byggs ett kommunalt idrottsgymnasium med starkt varumärke för att stärka Linköping som en utbildnings- och idrottsstad.

Det ska även stärka profilen på en ny gymnasieskola som ersätter Anders Ljungstedts gymnasium (ALG) och utgöra en viktig pusselbit i ett framväxande idrottskluster på Kallerstad. Linköping är en snabbt växande stad med en profil som kunskaps- och idrottsstad. Inför valet har Liberalerna Linköping tagit fram ett nytt kommunpolitiskt program där skola, utbildning och idrott är viktiga profilfrågor. Ett av förslagen är att etablera ett idrottsgymnasium i Linköping som förenar alla tre områden. – Linköpings kommun har inte tagit ett strategiskt grepp kring frågan om idrottsgymnasium. Nu vill vi bygga ett nytt idrottsgymnasium som vi vet är attraktivt och efterfrågas av många elever. Det kan också bidra till öka integrationen i Linköpings gymnasieskolor.

Det nya idrottsgymnasiet ska ha ett helhetstänk för en god utvecklingsmiljö sett till det idrottsliga, sociala och utbildningsmässiga genom valmöjlighet av både yrkes- och högskoleförberedande program. Det nya idrottsgymnasiet kommer att utgöra en profil för den nya gymnasieskolan som ska ersätta nuvarande ALG, säger Åsa Wennergren (L), ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och förstanamn på Liberalernas lista till kommunvalet. Under 2000-talet har Linköping stärkt sin profil som idrottsstad. Flera elitklubbar har utvecklat sin verksamhet och skördat framgångar. Liberalerna ser ett idrottsgymnasium som en viktig pusselbit i utvecklingen både för kommunen, föreningslivet och elitklubbarna. – Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig del i den svenska idrottsmodellen. Det skapar förutsättning för ekonomi, rekrytering och talangutveckling.

Ett idrottsgymnasium med starkt varumärke kommer stärka bilden av Linköping som en idrottsstad och främja idrottsutveckling i stort. Vi ser att idrottsgymnasiet bygger på ett nära samarbete med elitklubbar och i samverkan med idrottsförbund inom berörda sporter, säger Johan Thorén (L), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden och kandidat i kommunvalet. Åsa Wennergren och Johan Thorén ser hur ett idrottsgymnasium blir en viktig katalysator för att få till ett idrottskluster på Kallerstad. Redan nu finns Saab Arena, Stångebrofältet och Linköping Arena med Arenaskolan och Idrottens hus etablerat i området. – Det finns goda förutsättningar att det växer fram ett idrottskluster på Kallerstad. Idrotten kan utgöra en mötesarena där barn, ungdomar och vuxna med olika erfarenheter och bakgrund kan mötas. Det finns också planer för en multihall, i vilket det går att undersöka synergier med idrottsgymnasiet och annan idrottsverksamhet.

För oss handlar inte ett idrottskluster om anläggningar utan om verksamheter som kan utvecklas och korsbefrukta varandra. Vi ser en spännande vision växa fram som vi i Liberalerna i egenskap av ett starkt utbildnings- och idrottsparti vill möjliggöra.