Se alla

Svar på ” Det fria skolvalet måste upp till ytan”.

Åsa Wennergren (L) och Johan Thorén (L) svarar på insändaren " Det fria skolvalet måste upp till ytan" från en fotbollsförälder".

Torsdag 21 juni 2018

”SVAR PÅ ”DET FRIA SKOLVALET MÅSTE UPP TILL YTAN” FLER PROFILER OCH KVALITETSSÄKRAD ANTAGNING

Åsa Wennergren (L) och Johan Thorén (L) svarar på insändaren ”Det fria skolvalet måste upp till ytan” från en ”fotbollsförälder”.

Linköpings skolor ska ge alla barn en god utbildning och förutsättningar att uppfylla sina framtidsdrömmar. Därför försvarar vi liberaler ”Det fria skolvalet”. Det syftar till att öka kvaliteten i skolan och minska segregeringen, förutsatt att alla föräldrar gör ett aktivt val i skolvalet för sina barn. Inför högstadiet ges möjlighet att välja profiler som stimulerar barns intressen för t.ex. idrott, bild, musik och dans.

Skolförordningen reglerar antagning till profiler genom färdighetsprov. Vi kan förstå den kritik som i media framförts av föräldrar gentemot uttagningarna till Arenaskolans profiler. Det vi som politiker kan göra är att säkerställa att systemet för urvalet sker på ett kunskapsbaserat och objektivt sätt efter tydligt uppsatta kriterier. Liberalerna Linköping vill därför öka antalet platser på profiler i allmänhet för att fler elever, oavsett bakgrund, ska få plats. Elevers intressen ska kunna stimuleras i större utsträckning. När det kommer till idrott ser en vi en utveckling i att det generellt blir mer idrottande i samband med skolan.

Forskning visar på att ökad rörelse och motion i skolan ger bättre inlärning. Idrott har dessutom visat sig vara en framgångsfaktor för inkludering av elever. Vidare ser vi gärna breda idrottsprofiler som motverkar tidig specialisering. Att komma in på en idrottsprofil i högstadiet har i princip ingen betydelse kopplat till ett framtida elitidrottande. Därför kan valet till idrottsprofiler avdramatiseras av alla inblandade. Det är mycket viktigare att barn har glädje att vilja fortsätta idrotta. En utökad satsning på profiler och en kvalitetssäkrad urvalsprocess är vårt liberala svar!

Åsa Wennergren (L), ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och förstanamn på Liberalernas lista i kommunvalet

Johan Thorén (L), ledamot i Kultur- och fritidsnämnden och kandidat i kommunvalet