Se alla

Höj Linköpings beredskap inför skyfall

Onsdag 4 oktober 2023

De pågående klimatförändringarna medför att samhället måste anpassas till mer extrema väderhändelser än idag då skyfall och värmeböljor kommer att bli allt vanligare i framtiden. Därför behöver vi fortsatt ha en tydlig strategi i Linköping för att anpassa kommunen till klimatförändringarna. Bebyggelse, infrastruktur och tekniska försörjningssystem måste därför anpassas för att klara såväl dagens väderhändelser som de klimatförändringar som väntar. Dessa anpassningar kommer behöva göras i närtid, det är därför ytterst angeläget att Linköpings kommun vidareutvecklar sin strategi, plan och insatser för åtgärder inom området.

Den gångna sommaren drabbades bland annat delar av Östergötland av omfattande översvämningar och vi har tidigare varit med om hur Linköpings kommun varit exempel på drabbade områden. Det är hög tid att vidta åtgärder för att motverka oönskade effekter av de klimatförändringar som inte kan förhindras. Målet ska vara att göra Linköpings kommun mindre sårbart vid bland annat skyfall, ihållande regn och långvarig torka. Fokus i den här motionen är främst Linköpings beredskap vid skyfall.

Den fysiska planeringen är ett viktigt verktyg för att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Detta innefattar lokalisering och utformning av verksamheter och bebyggelse utifrån förväntade framtida klimatförhållanden. Också den redan befintliga stadsmiljön behöver anpassas utefter klimatförändringarna. Det finns många olika åtgärder som kan vidtas, som berör grönstruktur, hållbar dagvattenhantering, höjdsättning av mark och byggnader, skydd mot översvämningar med mera.

Liberalerna i Linköping föreslår därför att:

– Linköpings kommun enligt motionens intentioner tar fram och implementerar en skyfallsplan innehållandes åtgärder för att minska översvämningsrisk vid skyfall.

– kommunen uppdaterar sin handlingsplan för klimatanpassning.

Daniel Ny (L)