Se alla

Inrätta ett Ungdomsråd för ungas delaktighet och inflytande

Tisdag 31 oktober 2023

Demokratin i Sverige är 100 år gammal men demokratin är inget som man kan ta för givet. Varje ny generation måste vinnas för demokratin. Hur dagens unga engagerar sig i samhällsfrågor och tänker om demokrati idag kommer att ha konsekvenser för hur demokratin ser ut i morgon. Vi vill att ungdomar, precis som vuxna, ska ha möjlighet att påverka sin egen vardag och framtid.

Linköpings kommun fortsätter att vara under utveckling och växa i befolkningsantal. Det innebär nya bostadsområden, skolor, idrottsanläggningar och arbetsplatser byggs och utvecklas. Det är de som är unga idag som kommer vara de som främst bor och lever i framtidens Linköping som politiken planerar och fattar beslut om idag. Därmed ska ungas delaktighet inte begränsas eller reduceras till de frågor som vi vuxna anser är intressanta för barn och ungdomar. Vi vet att barn och unga sitter på många idéer och kunskap om hur både deras vardag och Linköping kan förbättras.

För att öka delaktigheten och kvalitén på beslut som berör unga i Linköpings kommun föreslår vi härmed att inrätta ett ungdomsråd, med en egen budget, som bör placeras under kommunstyrelsen. Det ska fungera som ett organ där representanterna samarbetar med kommunens politiker för att påverka och tycka till om de politiska förslag som ska tas upp i styrelser och nämnder. Till denna funktion ska kommunens ungdomsombud kopplas på. På så sätt blir kommunen en möjliggörare till ungas inflytande och delaktighet i deras vardag och Linköpings framtida utveckling än vad som är fallet idag.

En jämn kön- och åldersfördelning samt en geografisk spridning på representanterna ska eftersträvas. Kandidaterna ska inte representera politiska partier utan företräda en bred uppfattning bland kommunens ungdomar samt stå för grundläggande demokratiska värderingar.

Liberalerna föreslår därför att:

– införa ett ungdomsråd under kommunstyrelsen enligt motionens intention.

– upprätta dialog och involvera Linköpings ungdomsombud under arbetets gång med införandet av ungdomsrådet.

– när beslut om att inrätta ett ungdomsråd realiserats, genomföra informationsinsatser om detta mot kommunens unga.

För Liberalerna i Linköping

Johan Thorén (L)