Se alla

Kommer styret agera för ett tryggare Linköping?

Torsdag 19 oktober 2023

Nyligen har vi kunnat ta del av flertalet artiklar i Corren om den otrygghet som har vuxit i Ljungsbro och hur tjänsten Trygghetskartan, som ska samla in synpunkter om otrygghet från medborgare, inte har fungerat som det är tänkt. Correns granskning av Trygghetskartan och situationen i Ljungsbro har väckt många och starka reaktioner, vilket är helt förståeligt. Liknande problem med ordningsstörningar och skadegörelse har de senaste åren även skett i andra tätorter i kommunen som Linghem och Vikingstad.

Denna utveckling riskerar att få långsiktigt negativa konsekvenser för trygghet och tillit i samhället. Correns granskning över hur kommunen har hanterat oroliga Linköpingsbors orosanmälningar är långt ifrån acceptabel. Bland det viktigaste som finns är att medborgarna känner att kommunens funktioner fungerar som de ska och nu är det viktigt att man arbetar för att återupprätta förtroendet till de som känner sig svikna med hur man har blivit behandlade i denna situation.

Med anledning av detta vill Liberalerna genom Åsa Wennergren på kommunfullmäktige den 24 oktober fråga ansvarigt kommunalråd följande:

  • Är styret nöjd med hur kommunen har agerat på alla larm som rapporterats in via Trygghetskartan?
  • Kommer styret agera för att tjänsten Trygghetskartan används på ett mer ändamålsenligt sätt än idag?
  • Kommer styret i framtiden att använda sig av kommunens ordningsvakter i våra tätorter som Ljungsbro, Linghem och Vikingstad när orosincidenter äger rum?
  • Används kommunens geografiska utskott för att arbeta med trygghetsfrågor i våra bostadsområden. Om nej, varför inte?
  • Planerar styret att genomföra ytterligare trygghetsskapande åtgärder och insatser i Linköpings kommun än vad som redan görs idag för att återuppbygga förtroende gentemot Linköpingsborna i denna fråga?

 

För Liberalerna i Linköping

Åsa Wennergren (L), gruppledare