Se alla

Liberalerna vill öka säkerheten på Linköpings kommunala skolor

Fredag 20 oktober 2023

Alla elever ska garanteras en skolmiljö där utbildningen präglas av trygghet. Eleverna ska kunna känna sig trygga i all verksamhet som anordnas och som äger rum under skoldagen. Det gäller både den inre och yttre miljön i skolan. Det inkluderar även annan verksamhet än undervisning, som exempelvis skolmåltider och raster. Kommunen som huvudman ska också säkerställa att skolan bedriver ett förebyggande arbete för att skapa trygghet och studiero. Detsamma gäller för lärarnas och personalens arbetsmiljö.

I slutet av augusti i år inträffade en incident på en av våra kommunala gymnasieskolor då en obehörig person fick avisas från skolan av polis, detta var tyvärr ingen engångsföreteelse att obehöriga personer tar sig in och vistas på våra skolor för att till exempel ställa till med bråk eller sälja droger. Lyckligtvis är dock Linköping än så länge förskonade från värre incidenter än så såsom de tragiska händelserna i Trollhättan och Malmö.

Skolan är ingen allmän plats utan en arbetsplats för elever och personal. Hos vissa finns det en tanke om att skolan ska vara en mötesplats för både barn och vuxna och omfatta mer än själva undervisningen. Ambitionen må vara lovvärd, men den får inte ske till priset av säkerhet och trygghet för elever och lärare. Det kan också bli ett arbetsmiljöproblem för lärarna, om de måste hålla koll på personer som uppehåller sig i eller kring skolan som inte är elever. För att skapa trygghet och förhindra att obehöriga personer tar sig in, har flera av kommunens skolor redan idag valt att ha helt, eller delvis låsta dörrar till sina entréer. Framöver ska det gälla för alla kommunala grund- och gymnasieskolor. Det är nu hög tid att frågor om elever och lärares trygghet i skolan kommer högre upp på agendan.

Därför föreslår Liberalerna i Linköping följande:

  • att samtliga kommunala grund- och gymnasieskolor får skalskydd och hålls stängda för obehöriga.

————————————-

Åsa Wennergren (L), gruppledare