Se alla

Nej till en skola i återvändsgränd

Onsdag 17 januari 2024

Det ena förslaget värre än det andra. Man kan verkligen undra hur Centerpartiet tänker. Först ville partiledare Muharrem Demirok göra skolpolitiken till en fokusfråga för partiet. Genom att förkorta sommarlovet för elever och lärare skulle den svenska skolan bli en skola i världsklass. Det gick inget vidare. Redan då fasade vi Liberaler för vad som skulle komma härnäst. Vad mer kan de hitta på för att försämra för Sveriges elever och lärare?

Vänta bara! Centerpartiets senaste förslag om att slopa dagens inträdeskrav till yrkesgymnasiet för att på så sätt förebygga gängkriminalitet är så verklighetsfrånvänt som det bara kan bli. Det de inte verkar förstå är att vi lever i ett kunskapssamhälle där man för att klara av studier på ett yrkesprogram och bli anställningsbar, behöver kunskaper både i svenska, matematik och engelska. Hur skulle det fungera om en VVS-montör inte kan enkel matematik eller om en kock inte kan multiplicera? Vem vill anställa en elektriker eller undersköterska som inte kan läsa och räkna eller vem vill flyga med ett plan där flygteknikern inte kan räkna eller förstå engelska. Vad skulle resultatet bli? Ännu fler elever som hamnar i utanförskap och kriminalitet då de inte kan få en anställning efter gymnasiet.

Med tanke på att Socialdemokraterna föregående mandatperiod fattade beslut om obligatoriskt högskolebehörighet, det vill säga 300 poäng extra kurser i svenska och engelska för de elever som läser på yrkesprogram kan ert framtida samarbete bli svårt inom skolpolitiken.

Att som Centerpartiet hävda att vägen till vidareutbildning för många elever i utsatta områden skulle vara stängd med dagens betygssystem är dessutom helt felaktigt. I dag har elever som inte är behöriga till ett nationellt yrkesprogram möjlighet att läsa upp sina grundskolebetyg på gymnasieskolans Yrkesintroduktion (IMY), Programinriktat val (IMV) samtidigt som de läser yrkesämnen tillsammans med de elever som läser på ett yrkesprogram. Att ta bort godkänt-gränsen skulle knappast leda till en mindre utslagning av dessa elever – snarare tvärtom. I dag finns dessutom Yrkesvux för de elever som vill ha en yrkesutbildning senare i livet.

Men en sak har Centerpartiet rätt i. Att det måste finnas höga krav, höga förväntningar och bra stöd till alla elever att nå sin högsta nivå, men det åstadkommer man inte genom att slopa dagens inträdeskrav till gymnasieskolans yrkesutbildningar. Ert utbildningsprogram ”En skola för livsresor” blir snarare en skola i återvändsgränd.