Se alla

Vad Tycker Liberalerna om hälso och sjukvården i länet? Frågor och svar nedan

Torsdag 28 juni 2018

Vad tycker ni är viktigaste sjukvårdsfrågan?

Att värna, prioritera och utveckla sjukvårdens kärnverksamhet och basuppgifter, såsom att få ner vårdköerna och att kompetensförsörjningen och patientsäkerhet hålls hög. Att skapa en sammanhållen vårdkedja och omhändertagande för äldre med komplexa vårdbehov och multisjuka patienter.

Vilka siffror är viktigast att lyfta fram i er budget?

De 13 000 medarbetarna, de är de absolut viktigaste resurserna. Hur ska man lyckas spara med tanke på budgetunderskotten? Liberalerna vill ta ansvar för att den ekonomiska kalkylen går ihop, och vill se en ekonomisk genomlysning för att kartlägga vilka ”svarta pengaslukande hål” det finns i verksamheten med målsättningen att täppa igen dessa. Välfärdens kärnuppdrag och basutbud(tillgänglighet och evidensbaserad vård etc.) ska alltid prioriteras. Samtidigt får det gärna bli mindre av symbol- och signalpolitiska åtgärder och ett stopp för kostsamma konferenser och resor. Fokus i Region Östergötland behöver sättas där det hör hemma, på fler händer i vården och trygghet i att det finns en vårdplats när du behöver den.

Enligt SKL ska skatten minska – hur ska ni få ihop ekvationen med minskade skatteintäkter och större pensionskostnader?

Genom att prioritera kärnverksamheten. Idag sväller offentlig sektor allt mer, ofta med verksamheter som dessutom ligger långt utanför välfärdens basutbud. Nya projekt och insatser införs på löpande band, medan det är väldigt sällsynt att daterad eller ineffektiv verksamhet utrangeras. Samtidigt har vi idag en sjukvårdsekonomi i Östergötland som varit blödande med röda siffror i 25 år. Med den demografiska utvecklingen som prognosen pekar ut är det tid att agera för att komma i balans med ekonomin för att klara välfärdsuppdraget även i framtiden. Liberalerna vill ta ansvar för att den ekonomiska kalkylen går ihop, istället för prioriteringar på politikiska prestigeprojekt och välfärd som ligger långt utanför kärnutbudet. Fokus i Region Östergötland behöver sättas där det hör hemma, på fler medarbetare och trygghet i att det finns en vårdplats när du behöver den och du omhändertas på bästa sätt i kontakt med vården.

Vad har ni för lösning för att lösa personalbristen?

För att frigöra mer tid till att möta patienter utökar vi stödet till vårdens medarbetare genom administratörer och vårdnära servicepersonal som utför kringsysslor. Vi måste också bli mer konkurrensmässiga lönemässigt, och ge medarbetarna delaktighet och ansvar över sin arbetssituation.

Hur lösa väntetiderna?

Liberalerna vill att vårdorganisationen ska vara nära och anpassad för sina patienter, och inte tvärtom! På vårdcentralerna vill vi att fler olika specialistläkare ska finnas för att möta patienten på ett tidigt stadium. Vårdval inom fler områden är också en väg för att öka tillgängligheten till vården, såväl som valfriheten för patienten. För att frigöra mer tid till att möta patienter utökar vi stödet till vårdens medarbetare genom administratörer och vårdnära servicepersonal som utför kringsysslor. I övrigt anser vi att tillgängligheten till vården är den främsta prioriteten rent ekonomiskt.

Vad för lösning på väntetider inom cancervården?

Ekonomisk prioritet på cancervården. Det som riskerar att få allvarliga konsekvenser kan inte vänta, och måste alltid prioriteras främst.

Vad hamnar er budget för slutresultat?

På totalen går budgeten ihop, även om behoven är brådskande för att sätta åtgärder för att säkra ekonomin även för framtida generationer. Vad menar du skiljer er budget mot majoritetens budget? Vi ingår i majoriteten. Skillnaden för oss majoritetspartier är att vi till fullo måste ha en budget som tar hänsyn till den verklighet som råder, medan det förekommer att oppositionspartier kryddar sin budget med olika storslagna utspel som valfläsk, då de vet att de ändå inte kommer få ingen förslagen och därmed slipper ta ansvar och stå för finansieringen.

Hur ställer sig L till en skattehöjning?

Liberalerna är övertygade om att det finns besparingspotential inom Region Östergötland, dessutom UTAN att grundläggande sjukvård välfärd sätts undantag. Prioritet på att sjukvården fungerar bra måste alltid sättas först, men det finns annat att spara på som exempelvis konferenser och resor som inte alltid ger mycket tillbaka till östgötarna och annan verksamhet som Region Östergötland ägnar sig åt som ligger långt ifrån kärnuppdraget och välfärdens basutbud.

I dag fick vi vet att regeringen gjort en överenskommelse med V som ger Region Östergötland 27 miljoner kronor i förstärkning inför sommaren – vad tycker ni dessa ska användas till?

Att tillgängligheten till vården hålls hög och man är trygg i att man alltid får vård i rätt tid. Även att vårdens medarbetare ges en dräglig arbetssituation. Liberalerna har tidigare regerat med oppositionen, KD och M, som nu lagt fram en egen budget – vad siktar ni på efter valet? Den forna alliansen? I vilken budget har ni ert hjärta?

Det vägledande för Liberalerna kommer alltid vara i vilken grad vi får gehör för vår liberala politik och med Östgötarnas bästa för ögonen!